Sayfalar

24 Nisan 2013 Çarşamba

Hıdiv Kasrı

Merhaba,

İstanbul’da o kadar gezip göreceğiniz  yerler var ki. Hıdiv Kasrı da bunlardan biri. Mutlaka görün diyorum. O muhteşem manzaranın tadını çıkarın.

Önce azıcık tarih bilgisi:

Hıdiv Kasrı (kasr:köşk demektir), İstanbul'un Beykoz ilçesinde Çubuklu sırtlarındadır.

1907 yılında Mısır'ın son hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılmıştır. Dönemin mimari modasına uygun olarak art nouveau tarzındadır.

Mısır'ı işgal eden İngilizler, ülkeye krallık sistemini getirerek, Abbas Hilmi Paşa'nın Hidivlik unvanını elinden aldı. Abbas Hilmi Paşa, tahttan düşürülmesi üzerine İsviçre'ye yerleşti. Paşa'nın ailesi ise Hidiv Kasrı'nda 1937 yılına kadar kaldı. Aynı yıl, İstanbul Belediyesine Hidiv Kasrı'nın satışı gerçekleştirildi.

Kasrın içinde bulunduğu koruluktaki ağaçların tamamı soy kütüğü ve künyesi olan ağaçlardır.

1994-1996 yılları arasında yeniden restore edilen Hidiv Kasrı'nın işletmeciliği, 1996 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kuruluşu olan Beltur'a geçti.
 



 Önce güzel bir kahvaltı yapın, yürümek, gezmek, görmek için bol enerjiye ihtiyacınız olacak.


 Kasrın içindeki vitral çalışmalarını daha yakından göstermek isterdim ancak bu kadar almışım.



Art Nouveau tarzı sanat, 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında etkili olmuş,  Türkiye'de Yeni Sanat ya da 1900 Sanatı olarak adlandırılmıştır. zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin sıklıkla kullanıldığı bir sanat akımıdır.

 Kuleye harika bir bakış.

 muhteşem bir İstanbul boğazı manzarası. Alt resimde de yine muhteşeeeeem bir boğaz.

Sevgiyle kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder