Sayfalar

31 Mayıs 2017 Çarşamba

Azıcık mitoloji - Eris'in marifetleri

Slm,

bir programda duydum ve kimmiş bu Eris diye baktım. Sağolsun ekşi sözlük pek güzel anlatmış. Okuyunca halimiz ahvalimiz geldi aklıma, paylaşmadan yapamadım. Kim Eris, kim Ares, çocuklar kim  aklım karıştı.....

Paris'in başına bir sürü dert açan ve Truva Savaşı'nın başlamasına sebep olan nifak tohumu.
Yunan mitolojisinde karışıklık çıkarmak ve anlaşmazlık yaratmakla sorumlu Tanrıça. Svaş tanrısı Ares'in de kardeşi. (Tabi bu anlaşmazlığı çıkarıyo, kardeşe de mis gibi savaş ortamı doğuyo, anlaşmışlar aralarında)
Bu anlaşmazlık ve uyuşmazlık Tanrıçası'nın çocukları;
Ponos (ızdırap)
Argos (keder)
Limos (açlık)
Lethe (unutmak)


Zeus ve Hera’ nın kızı olan Eris(Diskordia) kavga ve uyumsuzluk tanrıçası olduğundan Olimpos’ ta pek sevilmez ve ziyafetlere çağırılmazdı. Her gittiği yerde muhakkak bir kargaşa çıkaran Eris, Zeus’ un düzenlediği Peleus ile Thetis’ in düğününe de çağırılmamıştı. Buna çok kızan Eris de düğünün zevkini kaçırmak için ziyafet sofrasının ortasına üzerinde “en güzel kadına aittir” yazılı olan bir elma atmıştı. Güzellik söz konusu olunca bu sıfatı kimseye kaptırmamak isteyen tanrıçalar, aralarında münakaşa etmeye başlamışlar, her tanrıça elmanın kendisine ait olduğunu iddia etmişti. Neticede Hera, Afrodit ve Athena diğerlerine baskın çıkmışlar, içlerinden hangisinin en güzel olduğuna karar verme işini de Zeus’ a bırakmışlardı. Fakat hiçbirini gücendirmek istemeyen Zeus, İda Dağı’nda babasının koyunlarını otlatan Paris adında bir çobanın(bazı kaynaklara göre Paris aynı zamanda bir prenstir de) olduğunu ve Paris’ in fevkalade zevkli bir genç olduğunu ve onun karar vermesi gerektiğini söylemişti. Onlar da bu tavsiye üzerine İda Dağı’na giderek Paris’i bulmuşlardı. Paris de elmayı, gördüğü en güzel kadına Afrodit’e vermişti. Bunun üzerine diğer iki tanrıça Paris’e dehşetli içerlemişler ve Truva(Troia-Troya) Savaşı’ nın çıkmasına yardım etmişlerdir.
Batı dillerinde Diskordia elması tabiri, herhangi bir kargaşaya sebep olan olayı anlatmak için kullanılmaktadır.

Sevgiyle kalın...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder