Sayfalar

16 Eylül 2024 Pazartesi

Fırın Kurusu Fasulyesi Kavurması

 Slm,

Fırın fasulyesi kavurmasının tarifinden önce fırın fasulyesi daha doğrusu "fırın böcesi"ni yazmam gerektiğini düşünüyorum. Karadeniz'de fasulye bol yetişince, bir de buzdolabı hayatımıza gireli daha çeyrek asır olmayınca millet bu bol sebzeyi ne yapsak da kışa saklasak diye düşündü muhtemelen... şaka şaka. Birçok yöresel lezzetlerinden biridir fırın fasulyesi Karadeniz'in yıllardır süregelen. Eskiden çok yapılırdı şimdi gençler pek bilmiyor. Bana da hediye geldi ve ne yapacağımı bilmiyordum. Bu tarifi ilk kez denedim ve çok sevdim. Bundan sonra eş, dost, akraba bana fırın böcesi ister misin? diye sorarsa lafı bitmeden eveeeeet diyeceğim.

Fotoğrafını çekmek aklıma gelmedi,  köylerde taş fırında yeşil fasulye kurutulur. Muhtemelen Güneydoğu Bölgesi'nde güneşte de kurur bu fasulye ama Karadeniz'de o güneşi bulmak imkansız. Kurutulan bu fasulyeler kışa saklanır ve sonra pirinçle çektirmesi yapılır, kavurması yapılır, biraz sulu yemeği de yapılır. Ben tariflerin içinden kavurmasını beğeneceğimi düşündüm ve yanılmamışım.

Malzemeler: Göz kararıdır ölçüyü not almamışım

Fırın kurusu fasulyesi
Soğan

Zeytinyağ

Tereyağ

Tuz

Yapılışı: Fırın fasulyesi haşlanır ve suyu sıkılır, fasulyeler 2 ye bölünecek şekilde doğranır. Soğan ince ince halka doğranır ve pembeleşene dek zeytinyağ+tereyağda kavrulur, fasulyeler eklenir. Yaklaşık 5 dk civarı kavrulur. Kavurma süresi uzun tutulur ki sosu iyice içine çeksin. Tuzu haşlarken de kavururken de ekleyebilirsiniz nasıl tercih ederseniz. Afiyet olsun










Sağlıcakla kalın...

13 Eylül 2024 Cuma

Erik Köy Hatırası

 Slm,

küçüktüm bu eriklerden evimizin önünde vardı,  adını da cinsini de bilmiyorum. Resimdekiler olgun ve sulanmış. Bizimkinin güneş gören tarafı  pembemsi olur muydu hatırlamadım. Bir de yeşil ve kütür kütür hali var kiii maalesef satın aldığım bu erikte yoktu, hepsi olgun ve yumuşak  idi. Bu halini pek sevdiğim söylenemez, anacığım severdi olgun erikleri,  ben yeşil, sulu, sert olanını severdim. Zamanla evin önündeki ağaç kurudu ve öldü. Uzuuun yıllardır hiçbir yerde görmemiş, denk gelmemiştim, bunu görünce hemen aldım. Erik şekil olarak aynısı  olsa da katiyen o lezzet yoktu, yavan, tatsız, tuzsuz bişeydi. Aklımda kalsın diye (belki bir gün bir yerde denk gelirsem alıp dikme niyetiyle) ve hem de eski günleri resimde de olsa yad etmek için paylaşıyorum.




Sağlıcakla kalın...

Tam buğday unlu ekmek

 Slm,

Bu ekmeği göz kararı yaptım, ölçü veremiyorum. Yaş maya, tuz, ılık su güzelce yoğurdum. Mayalanması için pişireceğim kaba aldım. Tahmini 45 dk sonra 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirdim. Çok lezzetli oldu. Bundan sonra ekmeğimi evde yapacağım desem de tembellik ettim devamı pek mümkün olmadı unutmamak için kayıt altına alıyorum. Yaparsanız afiyet olsun.