Sayfalar

25 Nisan 2017 Salı

Galdirik/Kaldirik Kızartması (Yöresel)

Slm,

evet galdirik  nedir diye düşünüyorsunuz. Bizde "Galdirik" denir internette "Kaldirik" diye bilindiğini de okudum. İstanbul'da Belgrad Ormanı'nda bol bol var. Ancak belirteyim ki İstanbul'da topladıklarımız kesinlikle memleketteki gibi leziz olmadı. Havasından, suyundan  bilmiyorum neden. Giresun,  Ordu, Trabzon'da  Nisan - Mayıs aylarında fındık bahçelerinde kendiliğinden yetişiyor. Toplaması biraz zahmetli gelse de hem toplaması hem  yemesi güzel. Çiçekleri yeniyor mu diye kardeşime sordum, bilmiyormuş "hele sen bi ye ölürsen yenmemesi gerektiğini anlarız" dedi.  Küçükken bunu yediğimi hiç hatırlamıyorum. Keşfedeli daha birkaç yıl oluyor o da yılda bir kez yiyebiliyoruz. Turşusu da güzel oluyor. Pirinçlisini ben hiç yemedim ama o da güzel oluyormuş.  Bu yıl sabahın köründe kalkıp bizzat toplamaya gittik, çok da güzel oldu. Mis gibi orman havası aldık, kuş cıvıltıları eşliğinde mest olduk.


Malzemeler:
1 kg civarı galdirik sapı (körpeleri yaprakları ile birlikte)
1 yumurta/tercihen soğanlı veya sade
Mısır unu (2 avuç civarı)
tereyağ+sıvıyağ
tuz

Yapılışı: Önce yapraklarını koparıp temizlediğimiz bitkinin saplarını 1,5 cm civarı  kesiyoruz. Genç yaprakları koparmayın ayrıca yaprakların tamamını koparmayabilirsiniz tercihinize bağlı. Doğrayıp hazırladığınız galdirikleri tuzlu sıcak suda pişene dek haşlıyoruz (eziliyor ise tamamdır). Süzdükten sonra sıkıp suyunu çıkarıyoruz. Bir tepside sıvıyağı kızdırıp mısır unu ile unlayıp harmanladığımız galdirikleri diziyoruz. Üstünü kızartmak için çevirdiğinizde terayağını ekledikten sonra kızarana dek pişiriyor ve yumurtayı iyice çırptıktan sonra üzerinde gezdiriyoruz (veya ucunu minik delin ve üzerine yayın). Yumurta pişdikten sonra servise hazır. Yumurtalıyı kahvaltıda tercih ediyoruz. Yumurta yerine soğan da ekleyebileceğiniz gibi sade de yiyebilirsiniz. Sıcak tüketiniz afiyet olsun.







Afiyet olsun
Sevgiyle kalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder