Biz Karadenizliler sizin kara lahana dediğiniz sebzeye pancar diyoruz. Pazarda küçük köklü pancar görünce dayanamadım, yapayım dedim. Pancar diyet yapmak isteyenlerin 1 numaralı yiyeceği olmalı bence, henüz diyetisyenler keşfetmediği için kara lahanamız ünlenmedi ama bir gün hak ettiği yerini alacaktır. O gün pirinçlisi, sarması, döşemesi, çorbası hepsinin tarifini benden alıverirsiniz. Pancar corbasi pek lezzetli ve bir o kadar da faydalı bir çorba deneyin. Tarifim Osmanlı aşçısının pilav tarifi gibi (göz kararı) olacak biraz, idare ediverin. Bir de ben bu corbayi yaparken o an dolapta bu çorbada olursa iyi olur diyeceğim ne varsa ekliyorum. Siz tarifte olmazsa olmazlara dikkat edin yeterli.
Malzemeler:
1 bağ pancar (resimde gördüğünüz)
İç yağ (2-3 diş sarmsak büyüklüğünde)
Mısır unu (2-3 kapalı avuç ölçüsü)
Haşlanmış barbunya (1 su bardağından biraz az)
Fırınlanmış mısır yarması (1/2 su bardağı) elzem değil ama varsa güzel oluyor (Esma Ablamın verdiği fırınlanmış ince çekilmiş -ama un gibi değil- olan) oncesinde sıcak suya konulmuş.
Acı biber (2 tane 1 i bütün 1 i ikiye bölünmüş)
Küçük bir havuç jülyen doğranmış (hem göze güzel görünüyor hem vitamin niyetine)
Küçük bir patates küçük küp küp doğranmış (pancarı biraz yumuşatıp lezzet kattığını düşünüyorum)
Tuz
Zeytinyağ
Yeteri kadar su
Mısır ekmeği (serviste) http://aynurunaynasi.blogspot.com/2014/08/msr-ekmegi-frnda-ve-tavada.html
Yapılışı: Tencerenin yarısından az suyu kaynatın. Pancarları önce yıkadım sonra çok ince olmayacak şekilde doğradım. Sıcak suyun içine atıverdim. Ardından havuç patates, barbunya, yaklaşık yarım saat önce sıcak suya koyduğum fırınlanmış mısırı, acı biberleri ekledim. Özeti iç yağ ve mısır unu hariç tüm malzemeleri ekledim. 1-2 taşım kaynadıktan sonra iç yağı çorbasının suyunda iyice ezdim ve posasını atıp suyunu çorbaya ekledim. Çorbanın altını kapatmadan yaklaşık 3-4 dk önce mısır ununu (2-3 avuç) çorbaya yavaş yavaş karıştırarak ekledim. Bir taşım kaynadıktan sonra ocağı kapattım. Çorbanın kapağını kapatmadım aksi halde yeşil olmuyor. Ayrıca çorbayı çok kaynatmamak gerek aksi halde yeşil olmaz. Mısır ekmeği ile birlikte sıcak servis yapın. Seveceğinizi umuyorum. Afiyet olsun
Mısır ekmeği tarif resimlerimi http://aynurunaynasi.blogspot.com/2014/08/msr-ekmegi-frnda-ve-tavada.html Meryem'in çektiği nasıl da belli, dekorasyon süper. Ben çekmiş olsaydımmm. Tezgahın bi köşesinde sade, yalnız, kimsesiz bir ekmek o kadar . olurdu.......şekil son resim :))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder