Slm,
Fırın fasulyesi kavurmasının tarifinden önce fırın fasulyesi daha doğrusu "fırın böcesi"ni yazmam gerektiğini düşünüyorum. Karadeniz'de fasulye bol yetişince, bir de buzdolabı hayatımıza gireli daha çeyrek asır olmayınca millet bu bol sebzeyi ne yapsak da kışa saklasak diye düşündü muhtemelen... şaka şaka. Birçok yöresel lezzetlerinden biridir fırın fasulyesi Karadeniz'in yıllardır süregelen. Eskiden çok yapılırdı şimdi gençler pek bilmiyor. Bana da hediye geldi ve ne yapacağımı bilmiyordum. Bu tarifi ilk kez denedim ve çok sevdim. Bundan sonra eş, dost, akraba bana fırın böcesi ister misin? diye sorarsa lafı bitmeden eveeeeet diyeceğim.
Fotoğrafını çekmek aklıma gelmedi, köylerde taş fırında yeşil fasulye kurutulur. Muhtemelen Güneydoğu Bölgesi'nde güneşte de kurur bu fasulye ama Karadeniz'de o güneşi bulmak imkansız. Kurutulan bu fasulyeler kışa saklanır ve sonra pirinçle çektirmesi yapılır, kavurması yapılır, biraz sulu yemeği de yapılır. Ben tariflerin içinden kavurmasını beğeneceğimi düşündüm ve yanılmamışım.
Malzemeler: Göz kararıdır ölçüyü not almamışım
Zeytinyağ
Tereyağ
Tuz
Yapılışı: Fırın fasulyesi haşlanır ve suyu sıkılır,
fasulyeler 2 ye bölünecek şekilde doğranır. Soğan ince ince halka doğranır ve pembeleşene
dek zeytinyağ+tereyağda kavrulur, fasulyeler eklenir. Yaklaşık 5 dk civarı kavrulur. Kavurma süresi
uzun tutulur ki sosu iyice içine çeksin. Tuzu haşlarken de kavururken de
ekleyebilirsiniz nasıl tercih ederseniz. Afiyet olsun
Sağlıcakla kalın...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder