bloguma pek zaman ayıramıyorum, paylaşamadığım tariflerim bayağı birikti.
Kara lahana sarması için ortalama bir ölçü vereceğim, göz kararı yapıyorum çünkü. Sizler damak lezzetinize göre malzemelerin ölçüsünü değiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
Karalahana yaprağı
Pirinç
Bulgur (pirinç ve bulgur oranını birebir yapıyorum)
Mısır (darı) yarması ince çekilmiş (pirinç+bulgur toplam ölçüsünün yarısı veya yarısından daha az)
soğan (bol)
sarımsak
iç yağ (3-4 diş sarmsak büyüklüğünde)
kekik (isteğe bağlı)
Zeytinyağ+tereyağ
Az salça (domates)
Kemikli et
Yapılış: Öncelikle mısır yarmasını 3-5 dakika kaynattıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak fazla suyunu çekmesini sağlayın.
Soğanları bol tereyağ+zeytinyağında kavururken iç yağı+salçayı ekleyin ve biraz kavurduktan sonra sarımsakları ekleyin. Bulgur+pirinç+önceden biraz pişirdiğiniz mısır yarması ile birlikte yaklaşık yarım su bardağı su ekleyerek suyunu çekene dek sürekli karıştırarak pişirin ve kekik ekleyerek harcı soğumaya bırakın.
2. aşama: bol sıcak suda pancarı haşlayın, burada net bir süre veremeyeceğim mevsimine göre fark eder çünkü. Pancarın yumuşama sürecini kontrol ediyorum, çok haşlanırsa pancar parçalanır ve saramazsınız buna dikkat edin. Haşladıktan sonra süzün ve soğuk suda bekletin. Soğuk su önemli, su ısınırsa suyunu değiştirin aksi halde pancar pişmeye devam eder, parçalanır.
Ve sarmanızı sarın. Biraz zahmetli geliyor bana sarma işleri o nedenle yapınca fazla sarıp buzluğa da koyuyorum. Tencerenin altına az etli kemikleri yerleştirin ve üzerine sarmayı dizin. Zeytinyağ+bol tereyağ (unutmayın pancar tereyağı seviyor)+2 diş sarımsak büyüklüğünde iç yağ + sıcak suyu ekleyin, pişerken açılmaması için sarmanın üzerine tabak yerleştiriyorum. Kaynadıktan sonra altını kısıp 1 saatten fazla pişirdim (1 sa 20 dk idi yanılmıyorsam). Ayrıca ben sarmayı toprak kapta pişirmeyi tercih ediyorum. Ben yaptım diye yazmıyorum enfes bişey çıkıyor ortaya. Masada bir varmış bir yokmuş oluyor anında. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder