Merhaba,
Nisan’da her yer cıvıl cıvıl. 2006 yılından beri Nisan ayı İstanbul ‘da “Lale Festivali” düzenleniyor. Festival ve lale denince de akla gelen ilk isim Emirgan Korusu. 2013’te koruya 270 farklı türde, 2 milyon 500 bin adet lale dikilmiş. Hafta sonu bu şöleni görmek istedim. Size tavsiyem müsaitseniz hafta içi gitmeniz. Hafta sonu çok kalabalık oluyor, tadını çıkaramayabilirsiniz. Geziye başlamadan önce Sarı köşkte kahvaltı öneririm.
Sincapları görebilirlseniz çooooooooook şanslısınız. Sevgiyle kalın
Öncelikle Emirgan Korusu hakkında bilgi vermek istiyorum. Tamam, söz sizleri sıkmadan kısa ve öz anlatmaya çalışacağım.
Öncelikle şunu belirteyim ki Emirgan tarih boyunca defalarca el değiştirmiş, isimler değişmiş, bazı isimler tutmuş bazısı tutmamış vs. vs. Ben size devede kulak diye tarif edebileceğim, kendimce minicik özet geçiyorum.
Emirgan; İstanbul Sarıyer’dedir. Baltalimanı ve İstinye arasında bulunan servi ormanlarından dolayı bu yöreye Bizans döneminde servi ormanı anlamına gelen Kyparades denirmiş.
XVI.yy da Feridun Paşa ‘ya hediye verilmiş. Feridun Paşa, Kanuni Sultan Süleyman’ın torunu, (Mihrimah Sultan’ın kızı) Ayşe Sultan’la evli bir nişancı. Feridun Paşa buraya bir köşk ve büyük, güzel bahçeler yaptırmış, burası Feridun Paşa Bahçeleri olarak adlandırılmış.
IV. Murat, İran seferi sırasında Rivan’ı (Erivan) kuşatmış (Erivan tarih boyunca Osmanlı ve Safeviler arasında sürekli el değiştirmiş, en sonunda Ermenistan almış…)ve Rivan hanı olan Emir Gûne oğlu kaleyi savaşmadan teslim ettiği için Feridun Bey Bahçeleri kendisine bağışlanmış. Emir Gûne oğluna bağışlanan Feridun Paşa Bahçeleri artık Emirgan olarak anılmaya başlanmış.
XIX. yy da Sultan Abdülaziz tarafından Mısır Hidivi İsmail Paşa’ya verilmiş. 1871- 1878 yılları arasında buraya Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk yapılmış. Emirgan 1940 yılında dönemin İstanbul belediye başkanı Lütfi Kırdar tarafından kamulaştırılıp park olarak düzenlenerek halka açılmış. Aşağıda birkaç resim sunuyorum sizlerle. Sevgiyle kalın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder