Sayfalar

22 Aralık 2016 Perşembe

OECD PISA SONUÇLARI

Slm,

paylaşmak için epey geç kaldığımın farkındayım ancak yettim.

2016 PISA sonuçları açıklandı. PISA nedir? le başlayayım. Açılımı “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” olan PISA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırma projesidir.
Uluslararası eğitim değerlendirme testi , 72 ülke ve ekonomik bölgede 15 yaşındaki 540 bin öğrenci arasında yapıldı. Bu 72 ülke ve ekonomik bölgeden 35’ini Avrupa Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) ülkeleri oluşturuyor. Türkiye 72 ülke arasında 50. sırada yer alırken, önceki testlere göre de performansı geriledi. OECD’nin yürüttüğü Pisa testi her üç yılda bir yapılıyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre, Singapurlu öğrenciler matematik, bilim ve okumada en yüksek notları alarak en başarılı öğrenciler oldu. Japonya, Estonya, Finlandiya ve Kanada da 35 OECD ülkesi arasında en başarılı ülkeler oldu. Türkiye ise en alt sıralarda yer aldı.

Bilim:

OECD ülkelerinde eğitim gören öğrencilerin yüzde 7.7’si bilim konusunda testte en yüksek sonuçları aldı. Singapur’da 4 öğrenciden 1’i, Tayvan, Japonya, Finlandiya’da 7 öğrenciden 1’i de bu seviyede.
20 ülkede ise öğrencilerin sadece yüzde 1’inden azı en yüksek notları aldı. Bu ülkelerden biri de Türkiye. Türkiye’de bu oran yüzde 0,3 seviyesinde. Finlandiya, kız öğrencilerin bilimde erkek öğrencilerden daha başarılı olduğu tek ülke. OECD ülkelerinde erkek öğrencilerin yüzde 25’i, kız öğrencilerin yüzde 24’ü ileride bilim ile ilgili bir işte çalışmak istediğini söylüyor. Kız öğrencilerin çoğu sağlık sektöründe çalışmak istediğini belirtirken, erkek öğrencilerin çoğu ise bilişim ve iletişim teknolojilerin ya da mühendislik alanında çalışmak istiyor.

Matematik:

Singapur, Hong Kong (Çin), Makao (Çin) ve Tayvan matematik konusunda başı çekiyor. Japonya’daki öğrencilerin performansı ise OECD ülkeleri arasında en iyisi. Türkiye’deki öğrencilerin matematik testindeki başarı ortalaması OECD ülkeleri ortalamasının altında. Türkiye’nin başarı seviyesi Birleşik Arap Krallığı, Şili, Moldova, Uruguay, Karadağ, Trinidad ve Tobago, Tayland ve Arnavutluk ile benzerlik gösteriyor.

Okuma:

Singapur, Hong Kong (Çin), Kanada ve Finlandiya okumada en iyi performansı gösteren yerler oldu. İrlanda, Estonya, Güney Kore, Japonya ve Norveç de OECD ortalamasının üzerinde kalırken, 41 ülke OECD ortalamasının altında kaldı. OECD ülkeleri arasında Kanada ve Finlandiya başı çekiyor, Türkiye ve Meksika ise en sonda yer alıyor.
Raporda Türkiye, tüm alanlarda OECD ortalaması altında kalsa da, değerlendirmelere ilk kez katıldığı 2003'den bu yana Matematik’te iyileşmekte olduğu belirtiliyor.Brezilya, Almanya, İtalya, Meksika, Polonya, Portekiz, Rusya, Tunus ve Türkiye'nin 2003 ve 2012'deki matematik performansı düşük öğrenci sayısını OECD ortalamasını yakalayamasa bile en fazla azaltan ülkeler olduğu belirtildi.

 http://www.sozcu.com.tr/2016/egitim/pisa-2016-sonuclari-ve-turkiyenin-cozemedigi-matematik-1090252/
 
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/selcuk-sirin/kusura-bakmayin-egitim-yazdim-40310832

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/selcuk-sirin/verdiginiz-odevler-bir-ise-yaramiyor-40317201


Sevgiyle kalın...

18 Aralık 2016 Pazar

Bal Kabağı Tatlısı



Malzemeler:

1 kg kabak
2 su bardağı şeker
1/2 çay kaşığı tuz
Kavrulup dövülmüş fındık veya ceviz

Yapılışı: Kabağı orta büyüklükte dilimledikten sonra üzerine 2 su bardağı şekeri ekledim. Buzdolabında 16 saat bekledi (internette 3 saatin de yeterli olacağı yazıyor benden kaynaklanan koşullar nedeniyle 16 saat bekletmek zorunda kaldım). Şeker tamamen erimişti, tuzu ekleyerek orta ateşte kabaklar yumuşayıncaya dek pişirdim. Büyük dilimlediğim kabakları ters-yüz ettim(toplam yarım saat civarı pişti), kabak piştiğinde şeker iyice koyulaşmış adeta reçel kıvamında idi. İlk dakikalarda tencerenin kapağı kapalı idi ama  şeker koyulaşmaya başlayınca kapağını kapatmayın taşıyor ayrıca yayvan bir tencere kullanın, kabaklar üst üste gelmesin. (Ocakta pişirdikten sonra fırında 10-15 dk civarı 200 derecede pişirirseniz daha güzel oluyor) Pişdikten sonra kabakların rengi çok güzel oldu. Kalan kabakları ağda kıvamına gelen şekeri ile birlikte cam kaba alıp dolaba yerleştirdim. Ertesi gün şerbeti sıvı halde buldum gayet güzeldi. Dövülmüş fındık veya cevizle servis yapın. Pek güzel bir tatlı mutlaka yapın. Çocuklarınıza şimdiden sevdirin, damak tadı oluşsun. Afiyet olsun



Afiyet olsun
Sevgiyle kalın....